Masło kakaowe otrzymywane jest z owoców kakaowca Theobroma cacao. By otrzymać masło, ziarna poddawane są procesom fermentacji, suszenia, prażenia, mielenia na miazgę kakaową, a następnie tłoczenia.
Właściwości i zastosowanie:
Nasze masło kakaowe to w 100% naturalny kosmetyk. Ma postać twardej, zbitej masy o żółtawo-brązowym kolorze. By móc masło zastosować należy rozgrzać go w kąpieli wodnej. Jest to tłuszcz o przyjemnym, charakterystycznym zapachu kakao.
• masło jest biozgodne ze skórą człowieka
• zawiera witaminy, potas, magnez, wapno, żelazo oraz kwas oleinowy
• przyśpiesza opalanie - nadaje naszej skórze piękny, naturalny, złoty kolor
• łagodzi podrażnienia po opalaniu, natłuszcza
• nie powoduje alergii
• dobrze się wchłania
• świetnie nadaje się do masażu
• w składzie znajdziemy: wolne kwasy tłuszczowe (kwas palmitynowy, kwas stearynowy, oleinowy, kwas linolowy), sterole roślinne oraz tokoferole
• polecane do skóry suchej, łuszczącej się i swędzącej
• sprawdzi się do nawilżenia spierzchniętych ust
• niezawodne przy pielęgnacji zrogowaciałych pięt i łokci
• chroni włosy przez niekorzystnym wpływem promieni słonecznych
• dla kobiet w ciąży - zapobiega powstawaniu rozstępów
• eliminuje zmarszczki pozostawiając skórę gładką i pełną blasku
• ujędrnia i wygładza skórę
Jak używać?
Aby zastosować masło kakaowe trzeba go najpierw rozgrzać (w kąpieli wodnej) a następnie rozprowadzić na wybranej partii ciała.
Masło kakaowe świetnie sprawdzi się jako balsam do opalania. Nada skórze piękny, złoty odcień. Złagodzi również podrażnienia po kąpieli słonecznej. Może być używane do masażu całego ciała, jako balsam do ust, jako balsam do stóp czy dłoni.
Zobacz więcej w kategorii Naturalne masła do ciała